מתי מומלץ לבנות אתר עם אלמנטור?

  • קטגוריה:כללי

האם אתה ממליץ לי לבנות את האתר עם אלמנטור?

את השאלה הזאת שואלים אותי כמעט כל יום, ולמעשה, זו שאלה שגם אני מתחבט בה לפני כל פרוייקט.

אז מה התשובה?
כפי שבטח ניחשתם, אין תשובה חד משמעית.
לפי דעתי הדבר תלוי במגוון גורמים:

  1. אפיון האתר
  2. סוג הלקוח
  3. מחיר הפרוייקט
  4. זמן ההשקעה הנתון לאתר
  5. עיצוב האתר
  6. מערכתיות וחשיבה לטווח הרחוק

כל הגורמים האלו יובילו בדרך כלל להחלטה האם לבנות את האתר בעזרת אלמנטור או בבנייה מ-0 (עם תבנית התחלתית בלבד).
כמובן שישנן עוד דרכים לבניית אתרים מלבד אלמנטור / בנייה מ-0, אבל אלו שתי ההתלבטויות העיקריות שאני נתקל בהן, כמו גם הרבה מהעמיתים שלי למקצוע ולכן אלו האפשרויות שיסוקרו כאן.
באו נרחיב קצת יותר על כל גורם.

1. אפיון האתר

אפיון האתר משמעותי מאוד להחלטה.
במידה והאפיון מדבר על אתר מורכב ודינמי מבחינת שדות שמשתנים בהתאם להזנת התוכן (שדות מותאמים אישית), הסיכוי שאחליט לבנות את האתר עם אלמנטור פוחת. למרות העובדה כי ישנם מגוון פתרונות של שימוש בשדות בעזרת אלמנטור בשילוב ACF, אני עדיין לא מוצא את הפתרונות האלה כמספקים (נכון לאלמנטור 2.1).
לעתים האפיון יכול לדרוש מצבים שבהם תתקעו ללא דרך לבנות את האלמנטים עם אלמנטור, מה שיגרום לכך שתצטרכו לבנות אותם עצמאית ולהוסיף כ"שורטקוד" לאלמנטור או להחליט להשתמש בתוסף נוסף לצורך אותו עניין.
ברוב המקרים, כאשר אני מרגיש שהאפיון לא מתאים לי ב 90% לאלמנטור, כנראה שאחליט לבנות אתר מ-0 ולחסוך כאב ראש.

2. סוג הלקוח

סוג הלקוח הינו גורם נוסף אשר יכול לקבוע אם לבנות אתר עם אלמנטור או ללא אלמנטור.
לדוגמה – אם הלקוח מעוניין לשנות מידי פעם את העיצוב בעצמו, כמובן שהבחירה באלמנטור תהיה עדיפה עבורו.
מכיוון שבאופן כזה, אם הוא מחליט אחרי חצי שנה (שהאתר באוויר) להוסיף סליידר בדף הבית, הוא יוכל לבצע זאת לבד ללא עזרת מתכנת, במידה והאתר יהיה בנוי באלמנטור. אך במקרה והלקוח יהיה מעוניין להוסיף סליידר שלא אופיין מראש, באתר שנבנה מ-0 בדיוק לצרכיו, הוא יצטרך לפנות לבונה האתר ולבקש ממנו הצעת מחיר להוספת סליידר, מה שקרוב לוודאי יעלה לו לא מעט…

לחלופין, לקוח שאינו טכנולוגי בעליל, יתקשה להזין תוכן באלמנטור ולכן כנראה שאבחר לבנות אתר עם שדות מותאמים אישית, בדיוק לפי צרכיו, כך שיהיו לו כמה שפחות אפשרויות להתבלבל ו"להרוס" את האתר.

נוחות הלקוח בהזנת תכנים היא בעלת חשיבות רבה. הרי בסופו של דבר האתר צריך להוות כלי פשוט ואיננו רוצים שהוא יהיה לא נוח לתפעול והלקוח יגיע למצב שהוא לא מזין תכנים רק כי הוא מסתבך עם המערכת, וזו כמובן לא המטרה שלנו.

3. מחיר הפרוייקט

למחיר הפרוייקט יש חשיבות רבה להחלטה.
כמובן שבמחירים נמוכים האופציה של בניית אתר בקוד ללא פייג' בילדר בכלל לא קיימת. לפעמים במצבים כאלו עלינו להחליט להתפשר ולבנות אתר שידרוש פחות משאבים מבחינת עיצוב + פיתוח.
ייתכן והחלטה כזאת תדרוש מהלקוח לשנות מעט את האפיון או לשנות מספר דברים בעיצוב.
בכל מקרה במחירים נמוכים (כ-10,000 ש"ח, תלוי כמובן בגורמים נוספים) אני אעדיף בנייה עם אלמנטור.

לעומת זאת, בתקציבים גבוהים אני לרוב אעדיף בנייה בקוד נקי מהסיבה שבנייה לבד תמיד תדרוש פחות משאבים ולרוב תהיה קלילה יותר ללקוח.

4. זמן ההשקעה לטובת בניית אתר

לרוב, בניית אתר עם אלמנטור תימשך פחות זמן מאשר בנייה מקוד נקי ללא פייג' בילדר. אם יש לכם מעט זמן לפרוייקט, כנראה שעדיף לכם לבנות עם אלמנטור וכך לחסוך זמן.

5. עיצוב האתר

עיצוב האתר הוא ככל הנראה הגורם המשמעותי ביותר לבחירה שלי.
בסופו של דבר, במידה והעיצוב יהיה מותאם באופן אבסולוטי לאפשרויות העיצוב שקיימות באלמנטור, יש סיכוי גדול שאחליט לבנות עם אלמנטור, הרי הבנייה תדרוש ממני פחות זמן, תוריד עלויות ללקוח, ותפשט את העבודה שלי.
חשוב להדגיש שהעיצוב עם אלמנטור מאוד גמיש ואפשר לבנות איתו די בקלות הרבה סגנונות עיצוב שונים.

במידה ואני רואה שהעיצוב לא מותאם בדיוק לאלמנטור, אני יכול לפעמים להחליט שאני "אתאים" את אלמנטור לעיצוב ע"י הוספה של CSS/JS או אפילו אצור שינוי של אלמנט ב PHP. אך מקרים כאלו מדליקים אצלי נורה אדומה, ולכן אם אני נתקל ביותר מידי שינויים, אני אפסול את האפשרות לבנייה עם התוסף ואבנה לבד.

כמובן שבמקרה של עיצוב שלא מתאים כלל לאלמנטים הקיימים באלמנטור, אבנה את האתר מ-0.
אפילו במידה ויש תוספי צד שלישי לאלמנטור (ADD ON) עם אלמנטים מתאימים, בכל זאת אעדיף שלא לקחת את הסיכון.
אמנם אני סומך על אלמנטור באופן מוחלט, אבל על כל מיני מפתחים אחרים עדיין לא. והרושם שקיבלתי עד עכשיו עם מספר תוספים כאלו, לא שינה לי את דעתי (שבהחלט יכולה עוד להשתנות).

6. מערכתיות וחשיבה לטווח רחוק

מערכתיות וחשיבה לטווח רחוק אלו נושאים עקרוניים לאתרים בעלי דאטה שמעוניינים שיחזיקו להרבה זמן.
במקרים כאלו, במידה ומחליטים לבנות עם אלמנטור חשוב שכל המידע  שקיים בעמודים יגיע משדות מותאמים אישית (metabox) וכך אם יוחלט לרענן את העיצוב בעתיד ואפילו להפסיק להשתמש באלמנטור, יוכלו לעשות זאת בקלות ע"י שימוש בשדות בצורה שונה (בילדר אחר לדוגמה או קוד).

אולי זה לא בדיוק המקום אבל אני יתייחס עכשיו גם לזמני טעינה.
בנייה של אתר עם כל פייג בילדר תטען יותר קוד לעמוד ובסופו של דבר זה יעלה במחיר של טעינה יותר אטית, כמובן שיש מה לעשות בשביל לשפר את זה אך בנייה בקוד מותאם אישית תמיד תהיה יעילה יותר. אם חשובה לכם במיוחד מהירות הטעינה, תשקלו לבנות לבד.

לסיכום

לאחר שסקרנו את כלל הגורמים, והבנו את החסרונות והיתרונות בשימוש של אלמנטור מול כתיבת קוד עצמאי, נשארה לנו רק ההחלטה כיצד נבנה את האתר הבא, וזוהי החלטה שתצטרכו לקחת בעצמכם.

חשוב להבין שאלמנטור זה כלי מדהים שאני אישית מאוד אוהב, חשוב גם לדעת איך לבנות אתר עם אלמנטור בצורה מערכתית ונכונה שלא נצטרך לחזור או לבנות אלמנטים יותר מפעם אחת.
החל מגרסה 2.0 של אלמנטור קיבלנו את האפשרות ליצירת תבנית גלובלית לסוגי עמודים שזה כלי עצום שממש חשוב להשתמש בו במידה ומעצבים סוגי פוסטים עם אלמנטור.

יש לכם שאלה?
רוצים להתייעץ איך לבנות את האתר?
לא מסכימים איתי או שיש לכם עוד גורמים שיכולים לעזור בהחלטה?
כתבו לנו בתגובות >>

לפוסט הזה יש 2 תגובות

  1. wp-killer

    אלוף יוני!

כתיבת תגובה